Начало За нас Реклама Контакти

Как се прави пшенична тортиля

Снимка за Как се прави пшенична тортиля
  • Тортиля е всекидневният хляб на мексиканците. Царевичната тортиля или tlaxcallim, основна храна на древните ацтеки и маи, е позната от хилядолетия. След като испанците се установяват в Мексико, някъде около средата на ХVІ век, тънките безквасни питки започват да се приготвят и от пшеница. Пшеничната тортиля е с повече съставки от оригинала (царевичната е само от никстамализирана царевична маса) и е по-трайна и еластична. Те са чудесна алтернатива на хляба или сухарите, имат неутрален вкус и се предлагат буквално с всякаква солена, лютива, сладка или смесена плънка. Могат да служат и като вкусен прибор за хранене или да се препичат и сервират със салата.

  • Вижте техниката за приготвяне на пшенична тортиля, показана от нашия шеф-готвач, Ивелина Иванова.

  • Необходими продукти за 4 порции:

  • 500 г пшенично брашно тип 500

  • 3 с. л. мас

  • 1 ч. л. сол

  • гореща вода

  • Начин на приготвяне:

  • 1. Брашното се пресява и се разбърква със солта, слага се маста и се стрива на трохи. Добавят се 2-3 с. л. гореща вода, докато се оформи топка. Не се меси дълго.

  • 2. Разделя се на топки с големината на яйце, които се оставят върху набрашнен плот да починат 20 мин.

  • 3. Разточват се на много тънки кръгове с диаметър около 20 см.

  • 4. Изпичат се на умерен огън - на сач или в сух загрят тиган без мазнина - по 2 мин. от всяка страна. Ако няма да се използват веднага, се прибират в найлонов плик и се съхраняват в хладилника. Могат да се затоплят в микровълновата фурна.

Ноем. 2010
Рецепти по темата
Коментари