Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2010 15:03 - Десетте най-добри национални кухни
Автор: mavericos Категория: Новини   
Прочетен: 6276 Коментари: 0 Гласове:
0



Десетте най-добри национални кухни

  Туристите - гастрономи задължително трябва да посетят много места, за да опитат всичко, което им се предлага. В следващите редове ви представяме 10-те национални кухни с най-„шарените” ястия и вкусове. На някои от тях можете да се насладите и в домашни условия.

10. Ливанска кухня

image

Ливанската кухня съчетава всичко, което можете да опитате в Близкия Изток. Ястията са средиземноморски, богати на зеленчуци, с малко месо и много подправки. Особено популярни сред гастрономическите туристи са възбуждащите апетита ливански мезета, които вместо с вилица се хапват с традиционен ливански безквасен хляб. Страната е популярна и с арабските си сладкиши.

9. Гръцка кухня

image

Гръцката кухня е повлияна особено много от кухните на съседна Турция и на Италия. Гръцките ястия са изключително богати на зехтин, зеленчуци и характерните за Средиземноморието подправки. Гръцките ресторанти предлагат автентично гастрономическо изживяване, съобразено с последните тенденции в кулинарното изкуство, както и разнообразие от регионални ястия.

8. Испанска кухня

image

Испанската кухня е изключително богата на месо, риба и зеленчуци. Заради непосредствената близост на океана испанците наблягат много на морските дарове. В испанската кухня, обаче, се използва най-много мазнина в сравнение с всички други западно- и централноевропейски страни. Най-популярната напитка на Иберийския полуостров пък е сангрията – смес от вино и плодови сокове.

7. Японска кухня

image

Японската кухня се разпространи из целия свят, най-вече заради своята сезонност и вида и качеството на използваните продукти. Белият ориз и соята се използват при приготвянето на повечето японски ястия. Най-„вкусният” град в Япония е Токио, с повече от 150 ресторанта от най-висока класа. Японската столица успешно си съперници с Париж и Лондон, където има по 148 реномирани ресторанта.

6. Мексиканска кухня

image

Мексиканската кухня се ражда след интегрирането на културите на Испания и на местните жители след инвазията на конкистадорите и колонизирането на Новия свят. Повечето от мексиканските ястия съчетават древните традиции на ацтеки, маи и испанци. Французите също имат своя принос – сладките хлебчета и т. нар. болило. Лесно можете да изберете добър ресторант – обикновено заведенията с най-добра кухня са най-посещавани. Освен богатството от аромати и подправки, можете да опитате и нещо по-екзотично: месо от игуана, насекоми, гърмяща змия, еленско и маймунско месо.

5. Тайландска кухня

Много хора смятат, че само заради идеалния баланс на кухнята си заслужава да се посети Тайланд. Ястията са богати на свежи подправки, като например лимонов сок, лимонова трева, пресен кориандър. Оризът е основната съставка. Особено популярни ястия са нам пла, пастет от скариди, нудълс, печеното телешко. В Тайланд също можете да опитате изключително екзотични блюда.

4. Индийска кухня

Индийската кухня е една от най-сложните и най-различните в света. По света е позната една малка част от палитрата от индийски ястия. В ресторантите по света се сервират блюда от Южна Индия (Муглай или Пунджаби). Индийската кухня се дели на 3 категории: Южна, Източна и Западна. Ястията са предимно вегетариански, а от месата се набляга на агнешко, козе, пилешко и риба. Използват се изключително много пикантни подправки. Заради това на някои туристи им отнема поне седмица и дори повече, за да свикнат с безбройните силни вкусове и аромати. Традицията повелява да се яде без подправки и на пода, но с разпространението на индийската кухня по света това вече не е задължително.

3. Китайска кухня

Китайски ястия се консумират от над една трета от световното население всеки ден. Блюдата са лесни за приготвяне, икономични, но пък много вкусни. Храната обикновено е нарязана на хапки, тъй като в китайската култура ножът и вилицата се възприемат като оръжия. Всеки сътрапезник получава купичка с ориз, докато останалите блюда са общи. Понякога китайците използват месото на застрашени видове животни, но понякога в ястията им присъства кучешкото.

2. Италианска кухня

Италианската кухня е може би една от най-старите в света – отнася се към ІV в. пр.н.е. С откриването на Новия свят (Америка) тя значително се променя, тъй като се привнасят картофите, доматите, чушките и царевицата. Италианските ястия биват няколко вида: antipasto (предястие), primo (паста или ястие от ориз), secondo (месно ястие), dolce (десерт). Италия е популярна и с над 400-те си вида сирене и 300-те вида наденички.

1. Френска кухня

Френската кухня се заражда с големите кралски банкети от времето на Френската революция. Тя често е сравнявана с популярните френски изкуства, а за вечерята в много френски ресторанти се казва, че е като истинско театрално представление. Сладкишите, сиренето и виното са на особена почит във Франция. В Париж има над 5 000 ресторанта за всеки вкус и всеки джоб.


Тагове:   най,   национални,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5600278
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930