Сомбреро, пончо, мариачи с китара, брадясали бандити, които се стрелят с американските каубои... Приблизително такава е представата ни за Мексико. Поне филмовата.
А Мексико е 13-ата икономическа сила в света, 8-ият износител на стоки и 5-ият световен производител на петрол, с брутен вътрешен продукт, надхвърлящ 1 трилион щатски долара годишно.
С Мексико – древно и съвременно, познато и непознато – ни среща
книжка 4 от поредицата „Световна кухня“.
Акцентът, разбира се, е върху прословутата мексиканска кухня. Салата
"Чиапас", Чурос, Тортиля, Буритос, Емпанадас, Пилешки такос, Менудо, Чили кон карне са само някои от рецептите, включени в книгата. А доколко те са екзотични за българина, след като почти всички основни хранителни продукти на т.нар. традиционна българска кухня (картофите, бобът, чушките, тиквичките, царевицата, доматите, ванилията...) са дошли именно от Мексико, това остава да реши самият читател....