Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Царевицата е полезна за стомаха и лицето

Царевицата е полезна за стомаха и лицето

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Царевица

Днес царевицата е обичаен гост на нашата маса, а преди сто години се е смятал за истинска екзотика. Според древните индианци пък царевицата, или както са я наричали те, „маис”, е била свещено растение.

Тя е пристигнала в Европа заедно с Колумб. Свещеното за инките и маите растение получило в Испания името „кукуручо”, което означава островърха качулка. Царевицата е не само храна, но и безценен за тялото ни продукт.

В зърната се съдържа балансирано количество белтъчини, мазнини и въглехидрати. Царевицата е идеална за тези, които искат да откажат или да намалят месото. Тя съдържа не само белтъчини, но и витамини С, В, РР, калий и фосфор.

Царевицата е отличен източник на витамин К, който е безценен за сърдечно-съдовата система. При варенето на царевицата витамините намаляват, но все пак остават около 20 процента от тях.

Любителите на мазната храна трябва по-често да готвят ястия, които съдържат царевични зърна. Те имат свойството да намаляват лошото действие, което оказват на организма ни пържените и мазни храни, както и алкохолът.

Главната лекарствена ценност на златистия зеленчук не е в зърната, а в „косите”, които обрамчват кочана и обикновено се изхвърлят преди варенето. Тези „коси” се използват за приготвянето на много видове лекарства.

Стомах

Не ги хвърляйте, а ги ползвайте в свеж и сушен вид. Тези „коси” са полезни за хората с хипертония и отоци, тъй като гонят излишните течности от организма. Те намаляват захарта в кръвта.

Приемат се във вид на отвара. Заливат се 3 супени лъжици с 200 мл вряла вода и след като изстине, се пие като чай. Пие се на всеки 4 часа, преди хранене. Курсът на приемане е 3 седмици.

Царевичното олио, което много хора не смеят да купят, защото не знаят нищо за него, имат точно толкова полиненаситени мастни киселини, колкото и в олиото и в зехтина. Само вкусът му е различен.

Царевичното брашно освен за качамак може да се ползва и с козметична цел – то премахва черните точки на лицето. За целта 2 супени лъжици царевично брашно се смесва с един разбит белтък и сместа се нанася на лицето.

След като изсъхне, се избърсва с влажна кърпа, лицето се измива със студена вода и се избърса. За премахване на черните точки са достатъчни една или две царевични процедури.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
52
44
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Веска Славова
Веска Славова
19.09.2013 15:26
Много обичам царевица, качамак но посладните години не я близвам-Царевицата е ГМО.т.е. = ОТРОВА!
0
1
Мария
Мария
23.02.2016 15:34
А какво според вас не е отрова?
0
1
коки666
коки666
23.07.2013 23:07
Царевицата е един природен чистач на кожата.
0
1